Wind speelt sleutelrol in Kernenomloop Echt-Susteren

Opnieuw stond er een UCI-koers op het programma van onze ploeg. Na de Ronde van Midden-Nederland stonden we afgelopen weekend aan het vertrek van de Kernenomloop Echt-Susteren (UCI 1.2). Gezien de harde wind en het sterke deelnemersveld mochten onze mannen zich opmaken voor een zware dag.

Ploegleider Arjan Ribbers had in Noord-Limburg de beschikking over Bart van Bindsbergen, Lorenzo Harbers, Bor en Xaf Houwers, Mark de Langen, Wiebe Scholten en Wessel Zennipman. Het parcours was uitgestippeld op een klein gebiedje, wat dus betekende dat er een hoop bochten in het parcours zaten en de wind vrij spel had. Dit bleek ook wel in de neutralisatie en de eerste paar kilometers, waar het erg nerveus was. Door deze nervositeit ontstonden er enkele valpartijen, waar Bor helaas ook bij betrokken was. Helaas kwam hij ongelukkig ten val en in het ziekenhuis werd een sleutelbeenbreuk geconstateerd. Het is op dit moment nog niet duidelijk of hij geopereerd moet worden.

Na ongeveer twintig kilometer wedstrijd begon de snelheid hoog op te lopen in het peloton. Dit in combinatie met de harde wind zorgde ervoor dat het peloton in meerdere stukken brak. Wiebe kon zich goed handhaven in het peloton en wist in de eerste groep te belanden. Wessel en Xaf zaten in de tweede groep en Mark, Lorenzo en Bart werden tot achtervolgen gedwongen. Doordat het tempo door het grote aantal continentale renners hoog werd opgedreven was het voor de achtervolgende groepen vrij snel gedaan met de wedstrijd. Na ongeveer 90 kilometer kwamen de eerste twee groepen weer bij elkaar en kon het spel weer van vooraf aan beginnen. Voor Wessel lag het tempo te hoog en moest zodoende ook na dik honderd kilometer het peloton laten gaan.

Het peloton werd weer in groepen uiteen gereden. Het verschil met de continentale renners is dan voor Wiebe en Xaf goed te merken, die in de achtervolgende groep belandden. Voor Xaf ging na 150 kilometer het spreekwoordelijke kaarsje uit en hij moest deze groep ook laten gaan. Doordat er vooraan in de wedstrijd hard doorgereden werd en in de groep van Wiebe het vet ook van de soep was, was de achterstand voor de groep op 25 kilometer van het einde te groot om nog in koers te blijven.

De winst ging uiteindelijk naar Daan Meijers van het Cycling Team Join’s – De Rijke, die met drie man in een kopgroep van acht goed vertegenwoordigd waren. Nathan van Hooydonck (BMC Development Team) en Jan Willem van Schip (Ook Join’s – De Rijke) completeerden het podium. Met maar een klein aantal clubrenners wat überhaupt nog op de helft van de wedstrijd in koers zat konden we concluderen dat er wellicht geen topuitslag is behaald, maar dat we wel naar behoren gepresteerd hebben.