Wim Kleiman verrast in ‘eigen’ Ronde van de Achterhoek

Wim Kleiman zorgde afgelopen zondag voor een grote sensatie in de Ronde van de Achterhoek. Hij verraste in de finale alle continentale renners uit een omvangrijke kopgroep en reed solo naar de winst in de thuiswedstrijd van onze ploeg. De nieuwe wedstrijd op de kalender werd live uitgezonden op Omroep Gelderland, waardoor vele kijkers toeschouwer waren van het hoogtepunt van onze ploeg in dit seizoen. Een geweldige exposure voor de ploeg en de sponsoren!

Topcompetitie.nu sprak een dag later met Wim en beter kunnen wij het eigenlijk niet verwoorden:

Maandagavond gaf hij alweer een clinic aan jonge enthousiastelingen in de Achterhoek. “Samen met een van onze sponsors geven wij jonge kinderen fietsles. Dan doe je toch mooi iets terug voor de ploeg.” Voor de Achterhoekse ploeg kon het weekend niet beter. Hun eigen klassieker werd verreden en met het sterke deelnemersveld, de afwisselende route en de live uitzending beloofde het op voorhand al een mooie dag te worden.

Toch wist Wim Kleiman de dag onvergetelijk te maken. In de laatste kilometers ontsnapte Kleiman uit de kopgroep en schreef zo de Ronde van de Achterhoek op zijn naam. “Natuurlijk hoop je hierop, maar ik had niet gedacht dat ik hier kon winnen”, aldus de 24-jarige renner uit Almelo. Kleiman beseft het nog niet niet helemaal dat hij de grootste overwinning uit zijn carriere te pakken heeft. “De afgelopen dagen heb ik heel veel reacties gehad en dan besef je wel dat het echt iets groots is. Het was mooi om te zien hoe mijn ploeggenoten en het begeleidingsteam reageerde.”

“We gingen er als ploeg vol tegen aan en dan is het mooi dat het lukt. Niemand zag het aankomen dat ik hier kon winnen”, vertelt Kleiman, die de afgelopen weken goed bezig is met winst in criteriums en een tweede plaats in de Hel van Voerendaal. “Veel mensen wisten dat het er in zat en als het op zo’n manier eruit komt is het natuurlijk helemaal mooi. Dit is wel wat anders dan de Hel van Voerendaal of een criterium. Het deelnemersveld is een stuk beter en ik had niet verwacht dat ik hier kon winnen. Ik zondagavond de hele koers terug gekeken en ik kan het steeds niet geloven dat alle continentale renners het gat niet dicht kregen.”

Van kopgroep naar kopgroep
Toen de finale begon zat Kleiman zeker niet in een winnende positie. “Ik zat eerst achter een aantal groepen en wist dat ik naar voren moest. Ik had mijzelf voorgenomen om bij de eerste te zitten dus moest ik wel naar voren. Eerst reed ik naar de tweede groep, maar al snel ben ik naar de eerste groep gereden.” Toen Kleiman daar was aangekomen wist hij niet precies hoe hij het aan ging pakken. “Ik wachtte vooral even af. In de laatste vijf kilometer probeerden een paar jongens weg te rijden. Ik schoof mee in het wiel van Ottema en nam daarna over. Ik wilde eigenlijk van kop af gaan, maar niemand nam over. Ik ben niet echt weggesprongen, maar toen ik uitstuurde naar rechts kwam niemand langs mij. Toen dacht ik, ik ga gewoon zittend versnellen en dan zie ik wel wat er gebeurd.”

Opeens was Kleiman weg en had hij een kleine voorsprong op de kopgroep. “Ik heb een aantal keer achterom gekeken om te kijken hoe snel ze zouden komen. Uiteindelijk kon ik het volhouden en had ik op de streep nog drie fietslengtes. Ik keek nog een keer achterom en wist dat ik mijn handen omhoog kon gooien.”

Pain is Temporary, memories are forever
Het is een opvallend jaar voor Kleiman. Het begon geweldig met de eerste blauwe trui van de Topcompetitie. De Kanjers voor Kanjers-renner zat in de kopgroep en kwam als zevende over de streep. Kort daarna werd hij tweede in de Ronde van Groningen, maar een paar weken later ging het goed mis. In de Clubcompetitie werd de Omloop van de Veenkolonien gereden en daarin ging Kleiman hard onderuit. Een scheurtje in zijn schedel hield hij eraan over en een lange revalidatie was ingezet. Toch keerde hij relatief snel weer terug en bij de afgelopen maanden is hij niet meer te houden. Hij won criteriums in Nunspeet en Markelo en stond achter Mike Terpstra op het podium in de Hel van Voerendaal.

Een raar jaar, met hele hoge hoogtepunten en diepe dieptepunten. “Je leert wel relativeren”, zegt Kleiman nuchter. De renner van Sensa Kanjers voor Kanjers heeft een grote tattoeage op zijn onderarm en die is nu opeens weer heel actueel. “Pain is temporary, memories are forever staat er op mijn onderarm”, legt Kleiman uit. “Ook staan er twee zwaluwen bij die staan voor mijn broertje en zusje die overleden zijn.” Kleiman heeft heftige dingen meegemaakt, die hij altijd mee zal dragen. Zijn broertje overleed een half jaar na zijn geboorte en zijn zusje kwam om bij een fiets ongeluk. “We waren in Spanje aan het fietsen en werden beiden aangereden. Ik had eigenlijk niks, maar mijn zusje kon het niet meer navertellen.” Kleiman geeft aan dat dit soort gebeurtenissen hem hebben geleerd te relativeren. “Ook ik lag er heel slecht bij en dat is vooral niet leuk voor mijn ouders. Aan de andere kant kan je ook iets meemaken in het dagelijkse leven. Daar kan het ook goed mis gaan.”

Toch betekent dit niet dat Kleiman geen risico’s schuwt. “Natuurlijk moet je het niet opzoeken en dat doe ik ook zeker niet. Aan de andere kant, als je iets ergs overkomt kan je er vaak niks aan doen.” De tattooage is een herinering voor Kleiman, al is het niet zo dat hij er altijd mee bezig is. “Ik denk niet elk moment in de koers aan mijn broertje en zusje en dat het goed mis kan gaan. Dat zou natuurlijk ook niet goed zijn.” Kleiman beseft vooral dat zijn ouders ontzettend trots op hem zijn. “Zij weten wat ik er allemaal voor doe en laat, dat maakt hen wel trots. Mijn vader was zo gelukkig met mijn overwinning dat hij geen oog dicht heeft gedaan na de Ronde van de Achterhoek.”

Hogerop
“Natuurlijk wil ik een stap hogerop”, zegt Kleiman zelfverzekerd. “Ik ben er mee bezig en ik hoop dat een ploeg ziet dat ik nog potentie heb.” Volgens Kleiman zit er zeker nog rek op bij de 24-jarige renner. “Ik ben pas twee jaar bezig en afgelopen jaar ben ik pas echt serieus aan het trainen. Dan zie je wat er nu al uit kan komen. Ik ben ervan overtuigd dat er veel mee in zit. Ik hoop dat ik in de Eurode Omloop mij opnieuw kan laten zien. Misschien kan ik daar nog wel de clubtrui overnemen. Dat zou helemaal mooi zijn.” Zeker omdat aan de trui voor beste clubrenner een contract bij Delta Cycling vast zit.

De uitzending van Omroep Gelderland is terug te kijken via: https://www.youtube.com/watch?v=2cuMC3Nqf_A