Talentvolle belofte wordt volkszanger

Het lijken twee uitersten: volop leven voor de wielersport of zingen in volle kroegen. Voor onze oud-renner Danilo Wattez is het echter realiteit. Na veel blessureleed verruilde hij enkele maanden geleden de racefiets in voor de microfoon. En zijn carrière als volkszanger neemt direct serieuze vormen aan: onlangs kwam zijn debuutsingle uit: ‘De zon in mij’. 

Wattez maakte vorig seizoen de overstap naar het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. In zijn juniorenperiode maakte hij indruk met etappewinst in de UCI-koers van Kontich en twee zeges in de Jeugdtour Assen. Door knieklachten kon hij die lijn echter niet doorzetten. Hij reed wel een aantal wedstrijden, maar de blessure verergerde alleen maar. Eind vorig jaar nam hij het moeilijke besluit om een punt te zetten achter zijn wielerloopbaan.

Tijd voor het spreekwoordelijke ‘zwarte gat’ was er echter niet, want een nieuwe hobby was snel gevonden: zingen. Wattez hierover: “Op verjaardagen zong ik wel eens, gewoon lekker ouwehoeren. Je weet hoe dat gaat met een drankje op. Vaak kreeg ik dan heel positieve reacties. Een kennis van mijn vader zei toen op een gegeven moment: daar moet je wat mee doen. Ik dacht: waarom ook niet?”  

Nu hij een paar maanden verder is neemt zijn nieuwe carrière serieuze vormen aan. Zijn debuutsingle staat in Spotify en van zijn clip is zowel een winter- als een zomerversie opgenomen. Wattez: “Het gaat eigenlijk heel goed. Ik heb ieder weekend wel een boeking. Ik treed op in kroegen, op verjaardagen en binnenkort ook op feestweken in dorpen. Vanaf volgende week wordt mijn nummer ook gedraaid op de Nederlandstalige radiostations.” Daar blijft het wat hem betreft niet bij: “Ik hoop in de toekomst te kunnen zingen op het Mega Piraten Festijn. Daar ga ik hard mijn best voor doen.” 

Hoewel de wielersport en het artiestenbestaan twee uitersten lijken, zijn er volgens Wattez ook overeenkomsten. “In beide werelden moet je meer dan 100% geven, want anders wordt het niets. Het is hard werken om je doelen te bereiken. Zowel in het wielrennen als in deze wereld zijn er veel jongens die op hetzelfde niveau presteren. Je moet je onderscheiden en daarnaast zijn connecties heel belangrijk. Wat dat betreft liggen beide werelden niet ver uit elkaar.”

De debuutsingle van Danilo Wattez is hieronder te beluisteren: