Solide seizoensdebuut in Ster van Zwolle

De eerste koers van 2016 is een feit. De acht geselecteerde Kanjers kregen met de Ster van Zwolle direct een UCI 1.2-koers voor de kiezen. Het was tevens de eerste wedstrijd uit een reeks van negen wedstrijden voor de Topcompetitie.

 

Om 12.00 uur precies viel het startschot op de Grote Markt in het centrum van Zwolle. Namens het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam stonden Nick Kweldam, Ivo Stronks, Arjan Hofman, Timon Ratering, Robert de Jong, Daan Schouten, Daan van den Esschert en Wessel Zennipman aan de start. Veel gespannen gezichten bij de start, want de meeste renners van onze ploeg stonden voor de eerste keer aan de start van de traditionele openingswedstrijd van het Nederlandse wielerseizoen. Na een rustige neutralisatie werd bij het uitrijden van Zwolle al snel duidelijk dat het geen traditionele Ster van Zwolle zou worden wegens het gebrek aan wind, al zou het toch nog een zware koers kunnen worden door de kou. Via de brede weg richting Wijhe werd er koers gezet richting Raalte waar het gesloten peloton de smalle landweggetjes opdraaide richting Lemelerveld. Zaak om vooraan te zitten dus. De renners van het Sensa – Kanjers voor Kanjers Cyclingteam mengden zich direct in enkele ontsnappingspogingen en even leek het of Nick met een groepje de zegen kreeg van het peloton. Helaas werd ook deze poging teniet gedaan.

Met een compleet peloton werd er vervolgens koers gezet richting de Lemelerberg waar na zo’n 50 kilometer bergpunten te verdienen waren voor de bergtrui van de Topcompetitie, één van de 4 truien die vandaag te verdienen waren. Naast deze trui waren nog truien voor de beste jongere, beste clubrenner en natuurlijk de leider in de Topcompetitie te verdienen. Arjan kwam hier helaas net te kort om mooie publiciteit voor de ploeg te pakken, hij kwam als derde boven en pakte één punt. Na de Lemelerberg bleef het tempo hoog in het peloton met vele ontsnappingspogingen waarbij onze renners zich zeker niet onbetuigd lieten. Na 75 kilometer passeerde het peloton de finish voor de eerste maal waar tevens de verzorging plaatsvond en waar ze van de benodigde nieuwe bidons voorzien werden door de verzorgers.

De koers stond hierna vooral in het teken van een ontsnapping van twee renners, Mitchell Cornelisse (Rabobank Development Team) en Bram de Kort (WV de Jonge Renner), die al snel ruim twee minuten wisten te pakken op het peloton waar het op dat moment even rustig aan ging. Alle Kanjers waren nog netjes in het peloton te vinden en wisten mooi als ploeg voorin te blijven terwijl de koers weer in gang schoot richting de smalle dijk van Hasselt naar Genemuiden. Hier werden de twee vluchters weer gegrepen en ging het volle bak op een lint maar ook hier gebeurde eigenlijk weinig; het peloton bleef compleet. Het begon er steeds meer op te lijken dat de koers op een massasprint uit zou draaien. Het was dus  zaak om vooraan de laatste smalle dijk op te draaien en onze sprinter Nick in positie te brengen.

Na een finale vol partijen waar onze renners gelukkig niet bij betrokken raakte draaide het peloton de brug van Zwolle op, het grote duwen en trekken begon. Helaas vond er op vijf kilometer van de streep nog een massale valpartij plaats waardoor de kansen van de meeste Kanjers verkeken waren en Nick het alleen moest doen. Hij wist hierbij naar een 32e plaats te sprinten. De rest van de ploeg wist ook netjes uit te rijden en er kan terug gekeken worden op een goede seizoensstart waarbij wij ons als clubploeg goed hebben laten zien tussen het geweld van de continentale ploegen.


Foto: Leon van Bon (Topcompetitie.nu)