Massasprint beslist NK Elite z/c

Het is één van de meest onvoorspelbare koersen in het seizoen: het Nederlands Kampioenschap. De enige kans om een jaar lang in het felbegeerde rood-wit-blauw te rijden. Toch eindigde het NK voor Elite zonder contract afgelopen weekend in een massasprint. Roy Pieters was de snelste en Tim Scholten werd op de 25e plek de eerste Kanjer in de uitslag.

Zaterdagochtend 23 juni was het aan de ‘oude’ mannen van de ploeg, om hun NK af te werken in het Zeeuwse Philippine. Tim, Rens, Mark, Arjan, Xaf en Wessel waren degenen die de kans kregen om het rood-wit-blauw naar het oosten te brengen. Aangezien de start al om 9:30 uur was, waren de mannen al eerder richting Zeeland gereden om daar het parcours te verkennen en te overnachten. Het parcours was grotendeels bekend terrein, gezien het over dezelfde wegen en kasseistroken ging als de Omloop van de Braakman. Een mooi rondje van iets meer dan 20 kilometer met een drietal kasseistroken zou de plek worden waar het moest gebeuren.

’s Ochtends vertrokken we op de fiets vanaf het hotel richting het parcours om ons klaar te maken voor de start. Op de fiets merkten we dat er weinig wind stond, wat de koers minder zwaar zou maken. Het plan was om er een harde koers van te maken en proberen met een overtal in een kopgroep te komen.

Na het geneutraliseerde vertrek was er in de eerste kilometer al een valpartij, waar Arjan wat averij opliep. Gelukkig kon iedereen zijn weg weer vervolgen en kon de koers echt beginnen. Tegen het eind van de eerste ronde begonnen de eerste schermutselingen, wat voor een kopgroep van acht man zorgde, waar Rens namens ons vertegenwoordigd was. Deze groep, met daarbij sterke mannen, leek goede papieren te hebben om het tot het eind uit te houden. De voorsprong bedroeg met nog 80 kilometer te gaan zelfs dik 2 minuten. Helaas voor ons mocht een van deze mannen in de kopgroep niet meer meedraaien van zijn ploegleider, waardoor de samenwerking weg was en de voorsprong als sneeuw voor de zon verdween.

Met nog drie ronden te gaan kon het spel dus weer van voor af aan beginnen, maar er werd eigenlijk te veel naar elkaar gekeken, waardoor de groepjes die demarreerden eigenlijk geen ruimte kregen. Er werd door onze renners nog wel veelvuldig gesprongen, maar uiteindelijk bleek een massasprint niet te voorkomen. Onze moegestreden mannen hadden hun kruit al verschoten, waardoor een korte klassering in de sprint er niet meer in zat. Tim werd uiteindelijk onze eerste man in de uitslag op een 25e stek.

Al met al konden we concluderen dat we wel sterk waren vandaag, maar dat de koers niet naar ons plan verliep, waardoor het resultaat niet is geworden wat we ervan gehoopt hadden.