Leren en genieten in Olympia’s Tour

Het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam was ook dit jaar actief in Nederlands oudste etappekoers: Olympia’s Tour. Onze zes beloften hielden zich knap staande tussen het internationale geweld. Hieronder leest u de dagelijks wedstrijdverslagen.

Etappe 1
We zijn van start! In Hardenberg is vanavond de eerste etappe van Olympia’s Tour verreden. In de ploegentijdrit klokten onze mannen de 22e tijd. In een heerlijk najaarszonnetje reed de ploeg naar gevoel een goede tijdrit met snelheden van dik boven de vijftig. Helaas leverde het resultaat slechts een plaats in de achterhoede op tussen het geweld van de nationale en continentale ploegen. Dat weerhoudt de mannen er echter niet van om morgen weer strijdlustig en trots van start te gaan in de tweede etappe. De rit tegen de klok werd gewonnen door het team uit de Verenigde Staten voor Australië en het Rabobank DT.

Etappe 2
Drenthe was vandaag het decor voor de tweede etappe in Olympia’s Tour. In Assen werd vertrokken voor 140 kilometer met daarin ook twee keienstroken. Waar Wielerflits.nl twijfel had of er wel genoeg wind stond, was ons dat ’s ochtends al wel duidelijk. Strakke vlaggen sierden het vlakke land.

In de voorbespreking werd afgesproken om aanvallend te koersen. Dit werd ten harte genomen en na 15 kilometer nam Wiebe plaats in een kopgroep van 22 renners. Helaas moest hij na ruim 80 kilometer lossen uit deze groep, waarvan acht man stand hielden. Alle zes onze renners hebben gestreden met het mes tussen de tanden en kwamen aan de finish.

De etappe werd gewonnen door Jan-Willem van Schip voor de Rus Pavel Sivakov (BMC DT). Wiebe was op de 59e plaats de eerste Kanjer in de uitslag.

Etappe 3a en 3b
Koers in onze eigen regio, wat hebben we genoten! Donderdagochtend werd er vanaf het kasteel in ’s Heerenberg gestart voor een individuele tijdrit over bijna 16 heuvelachtige kilometers. Na tweemaal de Peeskeberg was boven op de Eltenberg de finish getrokken. Wessel werd als eerste coureur weggeschoten. Iedereen heeft gestreden voor wat hij waar was en uiteindelijk was Wiebe de beste Kanjer in de uitslag op de 63e plaats. Winnaar werd de Australiër Miles Scotson.

Om half vijf ging de middagetappe over 110 kilometer van start: van Ulft naar Gendringen. Er stond veel wind, maar deze was niet sterk genoeg om alles uit elkaar te rijden. Enkele keren kwamen er wel groepen weg, waar altijd minimaal twee Kanjers bij zaten. Vlak voor ‘thuisbasis’ Aalten nam Wesse de benen. Hij bleef enige tijd met twee medevluchters vooruit, maar werd vlak voor Gendringen weer ingelopen. Daar draaide het uit op een massasprint, die werd gewonnen door de Noor Kristoffer Halvorsen. Daan was op de 68e plaats de eerste Kanjer in de uitslag.

Etappe 4
Vrijdag werd er gestart en gefinisht in Zutphen, een thuiskoers dus voor Wessel. Vanaf de start werd er aangevallen en Wiebe wist uiteindelijk met zeven andere renners te ontsnappen. Helaas stonden een aantal van zijn medevluchters kort in het klassement en zo werd de uitvalpoging te niet gedaan door het controlerende BMC van klassementsleider Sivakov. Later kregen drie man wel de zegen, maar helaas zonder een Kanjer. Toen het in Baak op de kant ging brak het peloton in stukken. Daan belandde in de eerste groep, de overige Kanjers in de tweede.

Aan de meet was Noor Halvorsen net als gisteren de rapste. Hij bleef Fabio Jakobsen (SEG) en Jan Willem van Schip (Join S-De Rijke/Babydump) voor. Daan vinden we terug op plaats 53 in de daguitslag. De Rus Pavel Sivakov (BMC) blijft leider.

Etappe 5
De etappe van zaterdag was bij een deel van het peloton al bekend, want ook vorig jaar werd deze etappe verreden. Doel van de dag was om mee te zitten in de goede vlucht. In de beginfase waren om beurten Daan, Wessel, Jelle en Wiebe die uit alle macht probeerden weg te komen. Helaas tolereerde het controlerende BMC weinig. Uiteindelijk kregen twee coureurs de zegen, maar daarbij geen Kanjers. Nadat deze vlucht van de dag weg was, volgde een saai uurtje toeren door het Noord-Limburgse en Duitse land. In de slotfase werd het tempo flink opgevoerd en Daan en Wiebe wisten zich samen goed te handhaven in het geweld. Uiteindelijk finishten de twee heel verdienstelijk op de 15e en 16e plaats. Ook de overige vier Kanjers kwamen aan de meet en dat betekent dat we met de volledige ploeg aan de start van de slotetappe staan.

Etappe 6
De slotetappe vertrok in Margraten en de streep was na 175 kilometer getrokken in Noorbeek. Met flink wat hoogtemeters, de regen en wind en de kleine verschillen in het algemeen klassement voorspelde een zware dag. Vanaf de start werd er hard gereden en helaas verloren we hierdoor Bart en Lorenzo. Ook Wessel moest het peloton later in de etappe laten gaan. Uiteindelijk kwamen Jelle, Daan en Wiebe in het tweede peloton aan de meet. Etappewinst was er voor Martijn Budding (Rabo DT) en Jelle was op de 55e plaats de beste Kanjer.

Bedankt!
De eindoverwinning van deze editie van Olympia’s Tour werd Cees Bol (Rabo Development Team). Maar ook onze ploeg kijkt met trots terug op de afgelopen week. De jongens hebben gestreden voor wat ze waar waren en zich prima staande gehouden in het internationale geweld. Een speciaal woord van dank voor de begeleiding en de sponsoren. Alleen dankzij jullie bijdrage was deelname aan deze leerzame etappekoers mogelijk!