Leerzame Olympia’s Tour eindigt met complete ploeg

Het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam kijkt met tevredenheid terug op de afgelopen editie van Olympia’s Tour. De ploeg toonde zich in de ontsnappingen, maar daarnaast was het vooral ook een leerzame week. Hieronder een verslag van de zes etappes.

De oudste etappekoers van Nederland ging van start met een etappe rondom Assen. En daar was het direct koers. De grote ploegen zorgden voor een serieuze schifting, helaas zonder onze mannen in de eerste groep. Het was uiteindelijk Wiebe Scholten die de eerste Kanjer in de uitslag was. Hij werd 37e.

Een dag later was de start in Emmen, om 156 kilometer later weer in deze stad terug te keren. Na enkele schermutselingen kregen twee renners de zegen van het peloton. Jelle Johannink toonde de Sensa-kleuren van voren en hij kreeg Mathijs de Leng (WV de Jonge Renner) mee. De twee werkten goed samen en de voorsprong liep op tot boven de vier minuten. Dat was het teken voor de sprintersploegen om de touwtjes terug in handen te nemen. Na ruim honderd kilometer in de aanval was het op 25 kilometer van de streep over en uit voor de twee. In de massasprint was Wiebe op wederom de 37e plaats onze eerste man in de uitslag.

De derde etappe voerde van Gieten naar Hellendoorn, voor veel renners van de ploeg bekend trainingsgebied. Na een uur lang ontsnappingspogingen ontstond er eindelijk een kopgroep. Helaas waren er geen Kanjers vertegenwoordigd in de kopgroep en moest de focus gelegd worden op de finale. De koplopers werden op de plaatselijke ronden gegrepen en op een uitdagend parcours rondom de Holterberg werd gestreden voor de overwinning. De Kanjers probeerden te verassen met een aantal aanvallen, maar dat was helaas zonder succes en ze finishten in het peloton.

Een dag later vertrok het peloton vanuit Nijverdal naar Duiven. De renners waren gebrand om mee te zitten in de ontsnapping, aangezien dat een dag later mislukt was. Juriaan en Wiebe sprongen de eerste kilometers intensief mee en als snel ontstond een kopgroep van zes renners met daarbij de laatstgenoemde. Ze kregen de zegen van het peloton en konden zich opmaken voor een lange dag in de ontsnapping. De voorsprong werd zelfs ruim zes minuten, maar door kopwerk van de opleidingsploegen van Sunweb en Lotto-Soudal werden de vluchters op vijf kilometer van de meet gegrepen. De massasprint werd gewonnen door de Duitser Max Kanter.

Zaterdags stonden er twee etappes op het programma. In de ochtend een etappe van honderd kilometer rondom Offenbeek. Tot grote teleurstelling ontbraken de Kanjers in een omvangrijke kopgroep van 17 man die mochten strijden om de overwinning. Na deze teleurstelling moest de knop om, want later op de dag stond de renners nog een individuele tijdrit te wachten. De Kanjers reden voor wat ze waard waren en dit eindigde in twee top 40 klasseringen voor Wiebe en Jelle en kort daarachter reed eerstejaars Gijs Leemreize naar een nette 44eplaats in het sterke deelnemersveld.

Olympia’s Tour werd afgesloten met een etappe van Dreumel naar Beneden-Leeuwen. Door de kleine verschillen in het klassement beloofde het voor veel ploegen een spannende dag te worden. Bij de start was de wind sterk aanwezig, waardoor het op het smalle, bochtige parcours op de kant zou kunnen gaan. Met zes man op de eerste startrij gingen de Kanjers vol goede moed de strijd aan. Direct vanaf de start werd het peloton in een aantal groepen uiteen gereden. De eerste groep bestond uiteindelijk uit vijftien renners, met daarbij Jelle. In de groep erachter zat Wiebe, de overige Kanjers bevonden zich in de derde groep. De vijftien koplopers mochten strijden om de overwinning en Jelle reed naar een verdienstelijke achtste plaats. Daarmee werd een leerzame week met een volledige ploeg en een top tien klassering afgesloten.