Kweldam sluit KNWU Clubcompetitie in stijl af

De KNWU Clubcompetitie is afgelopen weekend in stijl afgesloten. Nick Kweldam schreef in Usquert het afsluitende onderdeel, het criterium, winnend af. Een dag eerder werd Wiebe Scholten al vierde in de klassieker. Uiteindelijk eindigde het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam op een vijfde plaats in het algemeen klassement van de KNWU Clubcompetitie 2016.

Nick Kweldam, Timon Ratering, Daan Schouten, Wessel Zennipman, Arjan Hofman en Wiebe Scholten reisden dit weekend af naar het noorden van het land voor drie onderdelen. Op zaterdag stond er voor alle renners een klassieker over ruim 140 kilometer op het programma, zondag moesten drie renners een tijdrit en drie renners een criterium rijden.

De klassieker bestond uit een ronde van 14 kilometer die 12 keer afgelegd moest worden, over smalle asfalt wegen door de polder. Polder in combinatie met een ‘stevige bak wind’ zoals ploegleider Arjan Ribbers dat benoemde in de voorbespreking zou voor een waaierkoers kunnen zorgen. In de praktijk stond de wind net niet helemaal goed om alles uit elkaar te kunnen laten vallen, al ging het soms wel op de kant. Omdat het steeds weer stil viel op de stukken wind tegen konden de meesten wel weer terugkeren. Alle Kanjers zaten goed voorin. In de tweede ronde reed Arjan Hofman met Bram de Kort weg uit het compleet stilvallende peloton. Zij pakten al snel twee minuten voorsprong. Nadat het de volgende ronde weer hard ging in het peloton was hun voorsprong helaas ook snel weer teniet gedaan.

Een ronde later reed er een kopgroep van negen man weg, met Wiebe Scholten daarbij. De kopgroep draaide in het begin goed en in het peloton was er niet direct iemand die behoefte had het gat te dichten. Op deze manier kon de kopgroep uitlopen tot een maximale voorsprong van bijna drie minuten. Ondertussen was Wessel Zennipman vanuit het peloton in de sloot beland, maar hij wist terug te keren in het peloton.

De kopgroep hield stand tot aan de meet. Wiebe kon in de laatste kilometers helaas niet wegkomen van zijn medevluchters. Bram de Kort (De Jonge Renner) en Bas van der Kooij (Westland Wil Vooruit) lukte dat wel en zij werden een en twee. Wiebe eindigde net naast het podium als vierde. Nick Kweldam wist in het peloton nog naar een zestiende plaats te sprinten.

Op de zondagochtend stond t de tijdrit op het programma. Daan, Timon en Wiebe mochten op de Sensa Dura Integra een parcours van 8,6 kilometer afleggen. Timon was onze beste tijdrijder met een 15e plaats. Ook Daan reed in de punten met een 27e plaats, een knappe prestatie was gezien zijn harde val een dag eerder.

Na de tijdrit mochten ’s middags Wessel, Arjan en Nick aan de bak voor een criterium over 80 kilometer. Vanaf de start zaten de mannen goed van voren. In het begin van het criterium kreeg er niemand echt ruimte en bleef het peloton samen. Iets voor halverwege van het criterium reed er een kopgroep van een man of acht weg met daarbij Nick. Nick maakte in de kopgroep al een sterke indruk en even leek het erop of de kopgroep het zou gaan halen. NWVG stak daar op tien kilometer voor het einde een stokje voor, zij reden het gat op de kopgroep dicht. Nadat de kopgroep was ingerekend was het peloton nog geen ronde samen en Nick ging er opnieuw vandoor. Dit keer had hij alleen Thijs de Lange (Theo Middelkamp) mee. De twee werkte goed samen en liepen langzaam uit op het peloton. Nick wist Thijs in de sprint af te schudden en schreef het criterium op zijn naam. Hij pakte zo zijn tweede seizoenszege. Arjan sprintte in het peloton naar plaats elfen Wessel werd nog negentiende.

De KNWU Clubcompetitie werd net als vorig jaar op de vijfde plaats afgesloten. Daarmee laat de ploeg zien dat het resultaat van vorig jaar geen uitschieter is gebleken.