Kanjers van voren in druk koersweekend

Met korte klasseringen in de Zuid Hollandse Eilanden Tour, de Ronde van Overijssel en de Profronde van Noord-Holland kijken we terug op een goed koersweekend. In Zuid-Holland werden Arjan Hofman en Joren Bloem vierde en zevende. Op dezelfde dag werd Rens te Stroet negende in de Ronde van Overijssel (UCI 1.2). Een dag later werd Wiebe Scholten twaalfde in Noord-Holland (UCI 1.2).

Zuid Hollandse Eilanden Tour
Zaterdag stond al weer de derde clubcompetitie wedstrijd van dit seizoen op het programma. De Sensa – Kanjers voor Kanjers ploeg verscheen in Spijkenisse aan de start van de Zuid Hollandse Eilanden Tour voor een wedstrijd over 160 kilometer. Wessel, Wiebe, Joren, Sven en Arjan waren de aangewezen mannen om de goede uitslag van de Zuiderzeeronde een passend vervolg te geven.

Om 12 uur stond de ploeg vol motivatie aan het vertrek op de glimmende Sensa GiuliAero’s. Het beloofde een tactische koers te worden vanwege het gebrek aan wind op het parcours dat vooral door open stukken voerde. In het eerste uur was het vooral een zaak van de boel wat aftasten en niet te veel energie verspillen. Er vonden wel wat aanvallen plaats, maar steeds door te kleine groepjes waardoor het voor de Kanjers niet nodig was om hierop te reageren. Nadat het peloton tweemaal de Haringvlietdam gepasseerd was zorgde een grote valpartij eigenlijk pas voor de eerste grote scheuren in het peloton. Gelukkig waren hier geen Kanjers bij betrokken en even later liep de boel al snel weer samen.

Na ongeveer 100 kilometer koers begonnen de sterke mannen zich voor in het peloton te laten zien en ontstonden er een aantal gevaarlijke groepjes waarbij eigenlijk altijd een Kanjer mee kon schuiven zodat de koers altijd onder controle was. Na de bevoorrading keerde de rust weer terug in het peloton en waren het twee renners die de benen namen. Nadat ook deze renners terug gepakt werden was het vooral Wiebe die erg actief was om nog een beslissend gat te kunnen slaan met het peloton maar ook zijn pogingen werden teniet gedaan. Uiteindelijk werd een ultieme aanval van twee renners in de laatste kilometer in de kiem gesmoord zodat de koers op een massasprint uitdraaide. Uiteindelijk was het Arjan die hierin mooi 4e werd met kort achter hem Joren op een 7e plaats. Ook Wiebe wist zich na een goede koers nog redelijk te plaatsen zodat hij op een 20e plek over de finish kwam. Wessel en Sven wisten eveneens in het peloton over de finish te komen.

Door de korte uitslagen is de ploeg op een nette tweede plaats in de daguitslag terug te vinden. Met deze klassering is de weg omhoog verder ingezet en stijgt de ploeg van een tiende naar de gedeeld vierde plaats in de strijd van de Clubcompetitie. Arjan vinden we in de individuele stand terug op de vierde plaats.

Ronde van Overijssel
Dezelfde dag werd ook de Ronde van Overijssel verreden, een UCI 1.2-koers binnen de Holland Cup. Een parcours in de omgeving van hoofdsponsor Sensa in combinatie met een live-uitzending op RTV Oost zorgden voor veel motivatie om ons als ploeg te tonen. De koers begon onrustig met een valpartij van Jelle, maar hij kwam later terug in het peloton. Er waren veel uitlooppogingen, maar niets liep uit tot een grote voorsprong. Na Ootmarsum te hebben gepasseerd slaagde Mark erin om weg te komen met een mooie groep van ongeveer tien man. Helaas had Roompot-Oranje Peloton, de enige ProContinentale ploeg in het deelnemersveld, de slag gemist en reden zij het gat voor de klinkerstroken bij Vriezenveen weer dicht.

Hierna ging er meteen weer een groep lopen, helaas zonder een Kanjer. De voorsprong liep snel op naar vijf minuten en de wedstrijd leek gereden. Bij de Holtenberg vonden Metec-TKH en Roompot het mooi geweest en begonnen ze aan de achtervolging. Rond Markelo was het veel draaien en keren waardoor zich en groep van ongeveer twaalf man met Rens, af kon scheiden van het peloton. Voor het opdraaien van de eerste plaatselijke ronde wisten deze renners aansluiting te maken met de kopgroep. Vier man van Roompot hielden het tempo hoog, desondanks kon Piotr Havik (BEAT) weg komen. Hij kreeg niet veel later gezelschap van de Brit Harry Tanfield (Canyon-Eisberg). Roompot was niet mij machten om het gat te dichten en zo kon Havik de Ronde van Overijssel op zijn naam schrijven. Rens werd uiteindelijk netjes negende in de uitslag. Jelle, Juriaan en Lorenzo reden de koers uit in het peloton.

Profronde van Noord-Holland
Na de Ronde van Overijssel en de Zuid Hollandse Eilanden Tour stond zondag alweer de volgende UCI 1.2-koers op ons programma, namelijk de Profronde van Noord-Holland. Een wedstrijd met een parcours over 198 kilometer door bijna de gehele Noord-Hollandse provincie. Wij stonden aan de start met Yannick Vrielink, Wessel Zennipman, Jurriaan Vos, Rens te Stroet, Tim Scholten, Christian Varweg en Wiebe Scholten.

Ondanks het onstuimige weer, licht regenachtig en aardig wat wind, was er in de beginfase van de wedstrijd niet zoveel te beleven in het peloton. De snelheid lag hoog en er was in de eerste twee uur eigenlijk geen ruimte voor aanvallers. Hier kwam echter verandering in en er begonnen groepjes te springen. De Kanjers deden hierin attractief mee en dat leidde ertoe dat Jurriaan met vijf medevluchters wegreed en ruimte kreeg van het peloton. Ze pakte een voorsprong van twee minuten maar werden toch weer ingerekend omdat de finale begon. Op de Westfriese Zeedijk ging het helemaal los. Verschillende ploegen trokken flink door en dit zorgde ervoor dat het peloton in meerdere groepen uiteen spatte. Rens en Wiebe konden zich standhouden in de eerste groep van ongeveer veertig man. Met deze groep reden zij de plaatselijke ronde op door het, op dat moment, flink natte Alkmaar. In de laatste dertig kilometer gebeurde er nog veel, verschillende groepjes reden weg en werden weer teruggepakt. Op 7,5 kilometer voor de finish reed er een groep van elf man weg. Helaas miste Rens en Wiebe deze groep. Wiebe sprintte hierachter naar een 16eplaats en Rens werd 43ste. De andere Kanjers, op Tim na die uitviel met materiaalpech, finishten in de derde groep.