Kanjers nemen etappezege en twee truien mee uit Ardennen

Afgelopen week was het Sensa – Kanjers voor Kanjers Cyclingteam actief in de Arden Challenge, een vijfdaagse etappekoers door de Ardennen in België vlak bij de grens met Luxemburg. De hele week werd er zeer actief gekoerst door de jonge ploeg waardoor er diverse mooie uitslagen te noteren vielen, maar op de laatste dag kwam dan de echte beloning voor al het harde werken; Jelle Johannink greep de etappezege en Joren Bloem ging er met de witte trui voor beste jongere en de groene trui van het tussensprintklassement vandoor!

Woensdagochtend was het al vroeg dag voor de ploeg die aan de start verscheen want de eerste etappe stond diezelfde middag al op het programma. Vanuit Aalten werd er koers gezet richting België met gelegenheids ploegleider Gerrit van Loo, soigneur Arnoud Vos en mechanieker Pim Schouten achter het stuur. Jurriaan Vos, Lorenzo Harbers, Jelle Johannink, Gijs Leemrijze, Joren Bloem, Christian Varweg, Tim Scholten en Arjan Hofman waren de renners die achterin de auto’s plaats mochten nemen om de benen te sparen voor de zware etappe’s die op het programma stonden. De etappekoers is erg geliefd bij de Nederlandse clubteams vanwege de relatief korte reistijd en de prachtige etappe’s door de Ardennen. Het eindklassement van deze koers wordt opgemaakt door alle uitslagen bij elkaar op te tellen in plaats van naar de tijdsverschillen te kijken.

Etappe 1
Direct vanuit de start was het koers aangezien alle renners natuurlijk meegekregen hadden om voorin de verschillende klimmen op te draaien die al snel op zouden doemen. De Sensa ploeg bleef goed gegroepeerd voorin en hield zich het eerste half uur nog rustig om even de kat uit de boom te kijken. In de eerste lus van 40 kilometer, die deze dag 2 keer gereden zou worden, zat een lastig klimmetje waarna het nog een aantal kilometer vals plat doorliep en hier was het zaak om goed van voren te koersen aangezien de wind ook verraderlijk op de kant stond. Joren en Arjan wisten zich hier los te maken met 10 andere coureurs zodat er een mooie kopgroep van 12 man ontstond. Doordat het in het peloton hollen en stilstaan was leek het er al snel op dat deze groep een goede kans zou maken om het te halen tot aan de streep. In deze groep wist Joren netjes de 2 tussensprints te pakken zodat hij in ieder geval zeker was van de leiding in het Rushes klassement na de eerste etappe. Achter de kopgroep schoot het peloton weer in gang op de verschillende klimmetjes waarbij een sterke achtervolgende groep van 18 man de kopgroep zelfs nog leek te gaan bedreigen, in deze groep zaten voor onze ploeg Jurriaan en Lorenzo die erg nuttig afstopwerk konden verrichten. Uiteindelijk liep het vooraan op een sprint heuvelop uit waarbij Arjan naar de 6e plek reed met daarachter Joren op een 10e plaats wat wel betekende dat hij de leiding in het jongerenklassement te pakken had! Gerben Peersman (Steeds vooraan Kontich) wist de etappe winnend af te sluiten.

Etappe 2
De tweede etappe vanuit Rouvroy was een bekende voor een aantal renners uit de ploeg die al eens eerder aan de start van de Arden Challenge waren verschenen. Elk jaar is dit de makkelijkste etappe waarbij het zwaartepunt vooral in het begin ligt waarna de meeste geloste renners weer terug kunnen keren op de plaatselijke ronde van 16 kilometer die 4 keer verreden zou worden. De etappe bestond totaal uit 123 kilometer. Mede door het prima koersweer, een zonnetje bij een graad of 20, werd het geen zware wedstrijd en was het vooral zaak om als ploeg bij elkaar te blijven en er voor te zorgen dat Joren de punten voor het sprintklassement kon pakken. Dit lukte voortreffelijk zodat Joren al een mooie voorsprong bij elkaar gereden had die later eigenlijk al voldoende bleek om de groene trui na afloop van de etappekoers op te kunnen halen. In de rest van de koers gebeurde er eigenlijk weinig doordat alles steeds weer bij elkaar liep op de grote afdalende weg richting de finish. Jelle reed nog lek maar ook hij kon makkelijk terugkomen achter de auto waarbij zelfs nog even de 100 kilometer per uur aan wist te tikken. Uiteindelijk draaide het uit op een hectische massasprint waarbij Arjan wederom 6e wist te worden en Joren 12e. Gert-jan Bosman (Volkerwessels-Merckx CT) wist de etappe te winnen. Na deze etappe stond Arjan op een 2e plaats in het algemeen klassement met daarachter Joren op een 8e plaats waarbij hij helaas wel de leiding in het jongeren klassement kwijt was.

Etappe 3
Etappe 3 was de etappe die vooraf misschien wel het meest gevreesd werd door de mindere klimmers uit het peloton. Al snel stond de eerste klim van een kilometer of 5 op het programma met kort daarop de afdaling richting La Roche waarna de Cote de Samree beklommen moest worden, een niet eens zo steile klim die vooral door zijn lengte van 8 kilometer als zwaar te boek staat. De van een blessure terugkomende Christian zorgde er zoals elke dag weer sterk voor dat de ploeg van voren aan de klimmetjes kon beginnen, mooi om te zien dat iedereen op zijn eigen manier bij kan dragen aan het eindresultaat! Tot aan de Cote de Samree waren het vooral Jurriaan en Tim die zich van voren lieten zien door mee te gaan met verschillende groepjes die zich van het peloton probeerden los te maken maar uiteindelijk was het een compleet peloton die aan de klim begon. Bovenop was er nog een man of 30 over met een erg actieve Lorenzo voorin de groep. Hij wist dan ook weg te komen met een groep van een man of 10 die uiteindelijk voor het peloton zou blijven. Op het plaatselijke rondje met verschillende zware klimmetjes had hij helaas net iets te veel kruit verschoten waarna hij naar een 8e plaats wist te rijden. Achter deze kopgroep leek het er op dat de klassementsmannen gingen strijden voor plek 10 ware het niet dat onze Gijs even de gashendel open draaide vanaf de voet van de slotklim waarbij niemand zijn wiel wist te houden en hij een erg knappe 10e plaats wist te pakken. Kyle Achterberg van het Dutch Food Valley Cycling Team wist de winst te pakken.

Etappe 4
Inmiddels was ploegleider Daan van den Esschert gearriveerd om het stokje van Gerrit over te nemen en rit 4 stond al weer op het programma. Een rit over 115 kilometer waarbij het de hele dag op en neer zou gaan met vooral in de 2 grote lussen van 35 kilometer een erg zwaar stuk met 3 achtereenvolgende klimmetjes over smalle wegen. Vanaf het begin was het Jelle die een ontsnapping op touw zette maar bij het opdraaien van de lastige stukken werd zijn poging helaas teniet gedaan. Vervolgens was het vol gas op de smalle weggetjes en brak het peloton in verschillende stukken met bijna alle Kanjers goed van voren. Zoals bijna alle dagen was er niet echt een ploeg die vervolgens de ontsnapping wilde of kon dragen waardoor de boel weer redelijk samen liep. Sein voor Lorenzo om er met een kopgroepje vandoor te gaan en even later zag ook Jurriaan kans om de sprong te wagen. Helaas kon Jurriaan de oversteek net niet maken waardoor hij weer terug zakte in de groep. Ondertussen was het plan om op een klimmetje waar de wind iets op de kant stond de boel uit elkaar te trekken. Dit lukte in eerste instantie erg goed en de groep brak in verschillende stukken uiteen door onder andere het beulswerk van Jelle en Jurriaan. Helaas wilde niemand hierna samen werken en kwam er een gedeelte van het peloton weer terug waarna West-Frisia de teugels in handen nam om de kopgroep terug te pakken zodat zij voor hun snelle sprinter Youri Ottenbros de boel bij elkaar konden brengen. Hij rondde het werk van zijn ploeg perfect af waarbij Joren naar een 10 plek sprintte kort gevolgd door Arjan op de 13e plek. Joren wist hiermee de jongeren trui weer terug te pakken met een redelijke grote voorsprong op de nummer 2. Arjan was inmiddels van de 2e plaats in het klassement teruggezakt naar de 5e plaats.

Etappe 5
Etappe 5 was wederom een etappe die al eerder op het programma gestaan heeft in de Arden Challenge dus wederom wisten de renners wat er verwacht kon worden. Op de fiets werd er koers gezet richting de start om de beentjes even los te fietsen. Na de eerste 50 kilometer wat afwachtend te koersen was het plan om op het steile slotklimmetje richting de finish de boel uit elkaar te rijden en hiermee initiatief te pakken met nog 4 ronden van 17 kilometer te gaan. Prachtig om te zien hoe dit plan perfect uitgevoerd werd want de eerste groep bestond nog maar uit een renner of 25 met hierbij onze klassementsmannen Joren en Arjan en hierbij ook Tim, Jurriaan en Lorenzo. Op het golvende gedeelte na de finish wisten verschillende groepen nog wel terug te komen maar de toon was gezet. In elke volgende ontsnapping zaten 1 of meerdere Kanjers mee en nadat de klassementsrenners wat naar elkaar begonnen te kijken was het wederom Lorenzo die goed mee schoof toen er een groepje overstak naar de kopgroep waar Jelle al in plaats had genomen. Alles ging volgens plan en de voorsprong liep al snel op. Al op 25 kilometer van de streep begon de kopgroep het spel te spelen en het was Jelle die met 3 sterke medevluchters vooruit kwam. Daarachter was het Lorenzo die goed afstop werk kon verrichten. In de slotkilometers was het inmiddels duidelijk dat de 4 leiders voor de overwinning gingen sprinten op de erg lastige aankomst. Jelle ging de sprint al vroeg aan en zelfs een ketting die naar het binnenblad sprong kon hem op deze dag niet meer van de zege af houden! Met een schreeuw kwam hij over de finish en zorgde hij voor de kers op de taart na een week erg goed koersen van de jonge ploeg! Daarachter was het Lorenzo die nog naar een eveneens mooie 6e plaats wist te rijden en ook Joren toonde zijn potentie door de sprint achter de vluchters te winnen van ervaren rotten als Kristof Houben en Gert-jan Bosman. Laatst genoemde wist wel het eindklassement op zijn naam te schrijven.

Uiteindelijk kijken we terug op een zeer geslaagde week met een jonge ploeg die elke dag gereden heeft voor wat ze waard waren en ook elke dag mee gedaan heeft voor de etappezege met verschillende renners. Uiteindelijk gaan we met de witte trui voor beste jongere en de groene trui van het sprintklassement naar huis (beiden om de schouders van Joren) en weet Jelle een mooie etappe overwinning te pakken. Daarnaast hebben we in het algemeen klassement ook voor het podium weten te strijden waarbij Arjan uiteindelijk vijfde weet te worden kort gevolgd door Joren op een zesde plaats. Ook de overige renners hebben hun steentje meer dan bijgedragen dus we kijken als ploeg tevreden terug op een mooie week in de Ardennen.