Harbers en Houwers handhaven zich in sterk bezet Midden-Nederland

De provincie Utrecht was afgelopen weekend het decor voor de Ronde van Midden-Nederland (UCI 2.2). Onze ploeg was wederom één van de vier clubploegen die een uitnodiging van de organisatie had gekregen. Een sterk deelnemersveld met een Pro-Continentale formatie en zeventien continentale ploegen kreeg een ploegentijdrit en een klassieker voor de kiezen.

Ploegleider Tjalling Reijmer had vanwege het dubbele programma de beschikking over slechts zes renners: Daan van den Esschert, Lorenzo Harbers, Bor Houwers, Xaf Houwers, Marc Janssen en Robert de Jong. Dat was met name nadelig voor de ploegentijdrit die op zaterdag op het programma stond. Tussen Leersum en Doorn was een parcours uitgetekend over bijna 27 kilometer. Ondanks het feit dat de ploeg nog nooit samen gereden had en met twee man minder aan het vertrek stond nestelde de mannen zich netjes tussen de overige clubploegen in de einduitslag. De conclusie van de dag was dat er in deze samenstelling naar behoren was gepresteerd. De Britse Pro-Continentale ploeg One Pro Cycling wist de eerste dag winnend af te sluiten.

Een dag later stond er een klassieker over 202 kilometer op het programma, met start en finish op Businesspark Papendorp in Utrecht. Nadat koersdirecteur Jochem Uytdehaage het peloton had weggevlagd werd het tempo in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug direct fors opgeschroefd. Uiteindelijk wist een kopgroep van acht man te ontsnappen, helaas zonder Kanjers. De ploeg van de Britse leider controleerde het tempo in het peloton. De wind was deze dag behoorlijk aangetrokken en dat werd duidelijk toen de wedstrijd de bossen van de Heuvelrug achter zich liet. In het open veld, vlak voor de bevoorrading kregen veel renners het moeilijk. Het verschil tussen de profs en amateurs tekende zich hier duidelijk af. Namens onze ploeg konden alleen Bor en Lorenzo zich handhaven. Speciaal compliment is op zijn plaats voor de jonge Lorenzo, die na dertig kilometer knokken tussen de auto’s toch weer de aansluiting wist te maken in het peloton.

Uiteindelijk draaide de Ronde van Midden-Nederland ‘traditioneel’ uit op een massasprint. Daarin was de Brit Chris Opie (One Pro Cycling) de sterkste. Vorige week moest hij Dylan Groenewegen nog voor zich dulden in de Arnhem-Veenendaal Classic, maar nu was hij de man die het zegegebaar mocht maken. De Belg Kevyn Ista (Wallonie-Bruxelles) en de Fransman Jeremy Lecrocq (Klein Constantia) werden twee en drie.