Handhaving in continentaal geweld in Braakman

De dag voor Parijs-Roubaix stond de Nederlandse variant van deze klassieker op het programma. Zaterdag verscheen de ploeg aan de start van de Omloop van de Braakman, de tweede wedstrijd meetellend voor de Topcompetitie.

Joren, Wiebe, Jelle, Tim, Arjan, Rens, Sven en Yannick stonden voor ons team aan de start voor een zware wedstrijd over 185 kilometer met maar liefst 27 kasseienstroken door het Zeeuwse land. Ploegleider Tjalling Reijmer had de jongens in de voorbereiding op de koers al meegegeven dat het zaak was om direct van voren mee te koersen met de grote ploegen en dus stonden de Kanjers vooraan bij de start. Direct was het erg nerveus in het peloton want na tien kilometer doemde de eerste strook al op. Tel daar de stevige wind bij op en dan weet de wielerliefhebber wel genoeg, 185 kilometer lang vechten om de beste plek in het peloton; vooraan! Op de eerste strook zat de ploeg dan ook goed van voren en was het Yannick die een voorsprong op het peloton wist te nemen en zo de eerste punten voor de kasseienprijs wist te pakken. Nadat deze poging geneutraliseerd werd was het volle bak koers richting een smal weggetje waarna het eigenlijk bijna tien kilometer lang op de kant ging met aan het eind de beruchte kasseien van de Smokkelweg.

Bij het afdraaien van deze zware strook met de wind op de kant bleek het na dertig kilometer al een groot slagveld in het peloton, dat in meer dan zes groepen uiteen geslagen was. Arjan zat netjes mee in de eerste groep van 17 man met daarachter in de tweede groep Joren en Rens. De andere renners waren door uiteenlopende redenen wat naar achter geslagen, maar op de provinciale weg richting de finish viel de eerste groep stil waardoor de meeste Kanjers weer voorin de koers te vinden waren. Aangezien de koers uit veer keer de grote omloop van 40 kilometer en twee keer een kleine omloop van 10 kilometer bestond was het eigenlijk elke ronde weer een herhaling van zetten. Alles werd aan gort gereden, waarna er steeds weer kleine groepjes terug konden keren. Voor driekwart van de gestarte renners zat na zo’n 120 kilometer de koers er ondertussen al op omdat zij met verschillende groepjes achterop geraakt waren. Onder hen helaas ook Jelle, Sven, Yannick en Tim. Even later was ook Wiebe aan de beurt in deze selectieve koers.

Vooraan was het intussen Arjan die met een kansrijk groepje weggesprongen was maar na een tiental kilometers kwam de klad in deze groep en wist een achtervolgende groep van 30 renners de aansluiting te maken. Nadat de kruitdampen wat opgetrokken waren bleek dat onze eerstejaars Joren zich zeer knap staande had weten te houden en voorin meedeed voor de prijzen! Voor Rens zat de wedstrijd er helaas op met nog twee plaatselijke omlopen te gaan. Op 30 kilometer van de streep wisten vervolgens zes renners een gat te slaan met het ‘peloton’ waarna op er nog enkele renners de oversteek wisten te maken op de Smokkelweg. Arjan kwam helaas net iets te kort om mee te kunnen. Uiteindelijk wist Rick van Breda (MonkeyTown CT) de koers winnend af te sluiten voor zijn ploegmaat Peter Schulting en Rick Ottema (Alecto CT). Daarachter kwam Arjan als 24e over de finish, kort gevolgd door Joren op een erg knappe 28e plaats in het continentale geweld. In het ploegenklassement zijn we de tweede clubploeg op de negende plaats.

Omloop van de Braakman – kort from Topcompetitie on Vimeo.