Geen uitschieters in slotweekend klassiekers

Met de Groeistad Klassieker en de Eurode Omloop stonden afgelopen weekend de laatste twee klassiekers van het seizoen op het programma. Later deze maand wordt het wedstrijdseizoen nog wel afgesloten met het NCK. In de Groeistad was gastrenner Rens te Stroet de eerste Kanjer in de uitslag op plek 18. In de slotwedstrijd van de Topcompetitie kwamen onze renners er niet aan te pas.

Zaterdag stond in Amersfoort de Rabobank Groeistad Klassieker op het programma. Namens ons ploeg stonden Marc Janssen, Luuk Lohuis, Maarten Lubbers, Christian Varweg en Yannick Vrielink aan het vertrek, aangevuld met gastrenner Rens te Stroet. Zijn ploeg Destil-Piels nam niet deel, waardoor hij in ons oranje-blauw mocht starten.

De weersverwachtingen waren niet al te best: het zou de hele koers gaan regenen. Door de goede planning konden we ons allen rustig voorbereiden op de wedstrijd, waardoor we met zo min mogelijk stress aan de start zouden staan. Er zou een lange neutralisatie zijn en de wegen waren in het begin redelijk breed. Daarom hadden we afgesproken ons redelijk laat te gaan opstellen om zo warm en droog te blijven voor de start.

Na de officiële start werd er meteen goed doorgereden en werd het op een lag lint getrokken. Dit omdat de eerste beklimming van de dag al na dertig kilometer zou komen en vlak daarna zouden we in Amerongen de dijk op draaien. Op deze dijk brak het peloton in twee stukken, maar doordat er te weinig wind stond kwam er geen definitieve afscheiding.

Uiteindelijk ontstond er een groep van elf koplopers met daarbij Rens. Op dat moment zakte het tempo in het peloton. Uiteindelijk reden er nog elf renners naar de eerste groep toe, helaas zonder Kanjers. Deze groep ging in Amersfoort strijden om de winst. Het was de Belg Milan Menten (Lotto-Soudal U23) die won voor Jan-Willem van Schip en land- en ploeggenoot Alfdan de Decker. Rens werd uiteindelijk 18e. In het peloton werd nog gesprint, wat een 33e plek opleverde voor Christian.

Eurode Omloop
Een dag later werd in Kerkrade de laatste manche van de Topcompetitie verreden: de HLB Eurode Omloop. Met nog drie kandidaten voor de eindwinst, een profcontract bij Roompot-Oranje Peloton, en een onbeslist klassement voor beste clubrenner beloofde het een spannende koers te worden. Namens onze ploeg stonden Wim Kleiman, Arjan Hofman, Wiebe Scholten, Timon Ratering, Lorenzo Harbers en Jelle Johannink aan het vertrek.

Vanaf de start lag het tempo hoog en door het smalle parcours door de Limburgse heuvels vielen er na enkele kilometers al slachtoffers. Arjan zat echter attent mee in de kopgroep, maar bleek geen goede dag te hebben en moest zijn medevluchters laten gaan.

Wim en Wiebe hielden zich het beste stand in het peloton, maar kwamen uiteindelijk in het tweede deel van de groep. Op vijftien kilometer van de finish besloot de jury deze groep uit koers te halen. Geen Kanjers dus in de einduitslag, waar slechts 38 renners in terug te vinden waren.

Sjoerd Bax (Delta Cycling) won de wedstrijd. BabyDump-renner Robbert de Greef wist zijn leiderstrui veilig aan de streep te brengen en werd eindwinnaar van de Topcompetitie. Na Twan Castelijns en Coen Vermeltfoort is hij de derde renner die een profcontract wist binnen te slepen.