Geen succes in Parel van de Veluwe

Afgelopen vrijdag stond de Parel van de Veluwe op het programma, vroeg weekend voor een aantal renners en begeleiders van het Sensa – Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. De Parel van de Veluwe maakt dit jaar voor het eerst deel uit van de KNWU Clubcompetitie, een belangrijke wedstrijd voor onze ploeg dus. Timon Ratering, Wiebe Scholten, Nick Kweldam, Christian Varweg, Wim Kleiman en Arjan Hofman kwamen aan het vertrek onder de bezielende begeleiding van Bennie Lesscher, Adjo Verdick en Eddy Geurkink en Harry Varweg.

Om 15:30 uur werd het startschot gegeven voor een wedstrijd van 163 kilometer over de Veluwe. De koers bestond uit twee grote omlopen van 45 kilometer lagen en daarna nog vijf bochtige plaatselijke omlopen van 10 kilometer rond Harderwijk. Waar de meeste klassiekers in Nederland beslist worden door de waaiers die ontstaan door de wind was het van tevoren al duidelijk dat deze koers op een andere manier aangepakt zou moeten worden door de bosrijke omgeving waar doorheen gekoerst zou worden. Voor de Kanjers zaak om bij de goede ontsnapping te zitten dus. Dit werd misschien wel iets te goed opgepakt door de renners want eerst was het Arjan die met slechts een strijdmakker vooruit kwam te zitten en kort hierna was het Timon die eveneens met slechts een medevluchter een redelijke voorsprong bij elkaar wist te rijden.

De eerste twee uur werden aan een verschroeiend tempo verreden, maar bij elke ontsnapping was wel een Kanjer te vinden. Helaas sloeg op de eerste plaatselijke omloop het noodlot toe voor Christian want hij kon een valpartij op een gladde rotonde helaas niet meer ontwijken. Kort hierna was het Wim die de koers kon verlaten. Hij had een ‘shortcut’ genomen die het halve peloton nam, maar helaas zat Wim wat te ver van achteren waardoor zijn nummer door de jury genoteerd werd en hij de koers moest verlaten.

De overgebleven vier renners moesten dus zorgen dat er drie man voorin zouden eindigen. Op drie ronden van het einde wisten er vijf sterke mannen te ontsnappen, Timon zag het gevaar van deze groep in maar zag zijn poging helaas stranden. De vijf werkten goed samen maar het waren vooral de ploegen van WPGA en NWWG van leider Bjorn Bakker die probeerden het gat te dichten. Uiteindelijk lukte dat niet en dus streed de kopgroep uiteindelijk om de winst. Uit deze kopgroep wist uiteindelijk Ronan van Zandbeek (Willibrord Wil Vooruit) te ontsnappen en zo de winst te pakken. Nick van der Meer (Westland Wil Vooruit) won de sprint om plek twee voor David Dekker (WV de Jonge Renner.

Achter de kopgroep was het dus zaak om met drie renners voor in het peloton te eindigen om zo de dag wat te redden qua ploeguitslag. Arjan Hofman en Wiebe Scholten wisten respectievelijk 12e en 16e te worden maar helaas was de 75e plaats van Timon uiteindelijk niet genoeg om als ploeg voorin te eindigen. Na deze dag staan we 13e in de stand, dus we moeten zorgen dat we stijgen in de stand. De eerstvolgende kans hiertoe is de Omloop van Hoeksche Waard die zaterdag 17 mei op het programma staat.

Foto: Joris Knapen, Clubcompetitie.nu