Een week Olympia’s Tour in vogelvluctht

Het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam was ook dit jaar actief in Nederlands oudste etappekoers: Olympia’s Tour. Hieronder leest u de dagelijkse wedstrijdverslagen.

Etappe 1 – Proloog
De eerste dag Olympia’s Tour zit er op! In Eelde kreeg de 92 deelnemers een proloog over ruim vier kilometer voor de kiezen. De winst ging naar Pascal Eenkhoorn (BMC DT).

Lorenzo Harbers was op de 34e plaats de beste Kanjer in de uitslag. Hij was de tweede clubrenner in de uitslag en werd beloond met de trui van de strijdlust. Een mooie start van de week!

Etappe 2
De tweede etappe van Olympia’s Tour was vandaag een prooi voor Patrick van der Duin (BabyDump CT). Hij was in Assen de snelste van een kopgroep van twaalf man. De Kanjers, met Lorenzo Harbers in de rode trui van de strijdlust, hadden het lastig. Op een 42e plaats was Wiebe Scholten de beste Kanjer in de uitslag.

Door de weersomstandigheden (flinke wind en regen) hadden de mannen besloten om vroeg te tekenen en vooraf op te stellen. Helaas gebeurde er in de eerste 25 kilometer niet zoveel. Daar kwam later verandering in. Vanaf het ontstaan van de kopgroep was het oorlog en ging het vaak op de kant. Helaas verloren Christian Varweg, Maarten Lubbers en Lorenzo Harbers hierdoor de aansluiting met het peloton. Na negentig kilometer ging het nog eens flink op de kant en de overige drie Kanjers misten hier op een haar na de aansluiting met het peloton. Ze finishten dan ook in de derde groep.

Etappe 3
De derde etappe van Olympia’s Tour eindigde vandaag in een massasprint. Fabio Jacobsen (SEG) was de rapste. Op de 23e plaats was Wiebe Scholten de eerste Kanjer in de daguitslag.

De etappe over 124 kilometer ging van Uffelte naar Vledderen. In de beginfase was het Wiebe die met twee renners weg probeerde te komen. Omdat er renners die kort in het klassement stonden naar toe reden, liet BMC DT dit niet toe. Niet veel later reden er twee renners weg die de zegen van het peloton kregen. BMC controleerde de koers vervolgens, wat voor een relatief rustige etappe zorgde. Een massasprint was onvermijdelijk. Alle Kanjers finishten in het peloton.

Etappe 4
Hardenberg, de woonplaats van Christian Varweg, was vandaag het decor van de start en finish van etappe 4 van Olympia’s Tour. De etappe gaat als memorabel de boeken in, want de jury kon op de finishfoto geen winnaar aanwijzen. Hierdoor moesten Fabio Jakobsen (SEG Racing Academy) en de Belg Gerben Thijssen (Lotto-Soudal U23) de zege delen. Yannick Vrielink was op de 16e stek de eerste Kanjer in de daguitslag.

Met voorspellingen van regen en wind leek een waaieretappe vooraf onvermijdelijk. Onze mannen stonden dan ook opnieuw op de eerste rij. In de eerste vijftien kilometer ging het direct snoeihard en werden meerdere waaiers gevormd. Toch was dit van korte duur omdat delen van het parcours beschut waren en de wind niet ideaal stond. Uiteindelijk reed er een kopgroep weg en was het de BMC-ploeg die de controle hield. Dit leidde opnieuw tot een massasprint met het eerder genoemde resultaat.

Vanavond is het peloton van het noorden des lands naar Limburg verplaatst. Daar staan de laatste twee etappes op het programma.

Etappe 5
De voorlaatste etappe in Olympia’s Tour is opnieuw uitgelopen op een massasprint. In de straten van het Limburgse Offenbeek was de Belg Jasper Philipsen (BMC) de rapste. Op de 22e plaats kwam Jelle Johannink namens onze ploeg over de meet. Ook de overige Kanjers kwamen aan de meet, waardoor we morgen met een voltallige ploeg aan de slotetappe beginnen.

Met minder wind dan de afgelopen dagen en een boomrijk gebied was de verwachting dat het vandaag een relatief rustige dag zou gaan worden. Dat bleek ook zo te zijn. In de beginfase van de wedstrijd probeerden onze mannen mee te zitten in de kopgroep. Na diverse pogingen reden er uiteindelijk vier renners weg, helaas zonder onze mannen. In de slotfase werden de koplopers ingerekend en werd ook deze etappe beslist in een massasprint.

Etappe 6
Olympia’s Tour 2017 zit er op. In de laatste etappe kreeg het peloton nog 173 loodzware kilometers door de Limburgse heuvels voor de kiezen. Jarno Mobach van Sunweb won de slotrit, op de 37e plaats was Jelle Johannink onze eerste renner in de daguitslag.

Een kopgroep van acht renners wist relatief vroeg te ontsnappen en het was opnieuw BMC die de controle op zich nam. Een beeld dat tijdens deze editie dagelijks terug kwam. Na zestig kilometer was de grote lus afgewerkt en stonden er nog 4,5 plaatselijke rondes van 25 kilometer op het menu. Vanaf de derde plaatselijke ronde werd het tempo flink opgeschroefd. Wiebe kon in eerste instantie mee, terwijl Jelle (schakelprobleem) en Lorenzo (kapot wiel en lek) te maken kregen met pech. Beiden knokten zich echter goed terug in de wedstrijd. Uiteindelijk kwam Jelle terecht in het eerste peloton, Wiebe en Lorenzo in het tweede deel. Yannick wist de dag ook te overleven en finishte in een achterliggende groep. Maarten en Christian haalden de finish van de laatste etappe helaas niet.

Pascal Eenkhoorn werd eindwinnaar van de 65e editie van Olympia’s Tour. De renner van BMC Development Team leidde al vanaf het begin van de etappewedstrijd voor beloften. Hij won de openingsrit tegen de klok in Eelde-Paterswolde en hield vervolgens tot op de slotdag stand. Op de 33e plaats vinden we Jelle terug, op 6.33 min. van de eindwinnaar.

Eindklassement
1. Pascal Eenkhoorn (BMC)
2. Pavel Sivakov (BMC)
3. Stan Dewulf (Lotto-Soudal U23)

33. Jelle Johannink
45. Wiebe Scholten
60. Lorenzo Harbers
65. Yannick Vrielink