Sprintersbal op Nederlands Kampioenschappen

Goeree-Overflakkee was de afgelopen dagen het decor van de Nederlands Kampioenschappen. Vrijdag kwamen de beloften in actie en zaterdag was het de beurt aan de elite zonder contract. De organisatie had gekozen voor de subtitel ‘NK van de wind’, maar helaas was de wind onvoldoende voor een echte waaierkoers. En zo eindigde beide kampioenschappen in een massasprint.

Vrijdag stonden vijf Kanjers aan het vertrek van de beloftenkoers: Wiebe Scholten, Wessel Zennipman, Lorenzo Harbers, Jelle Johannink en Bart van Bindsbergen. Het gebrek aan wind resulteerde in een afwachtende koers en echte kopgroepen ontstonden niet. Gezien het rustige koersverloop was het vooral zaak om de koers goed uit te zitten en fit aan de finale te beginnen. Goed van voren blijven zitten bleek af en toe nog de moeilijkste opgave, voor je het wist zat je op die brede wegen ineens weer als laatste man. Een massasprint was onontkoombaar en erg hectisch. Enkele Kanjers zaten achter een valpartij, ongeveer twee kilometer voor de streep, en verloren veel snelheid en posities. De nationale titel ging naar Fabio Jakobsen (SEG Racing) voor zijn ploeggenoot Tim Ariesen en Martijn Budding (Rabobank Development Team). Wiebe wist zijn positie voorin het peloton goed te handhaven en finishte op een 18e positie.

Een dag later stonden Nick Kweldam, Ivo Stronks, Wouter Hendriksen, Bor Houwers, Xaf Houwers, Arjan Hofman, Robert de Jong, Daan van de Esschert, Timon Ratering en titelverdediger Mark Schreurs aan het vertrek voor hun kampioenschap. Het tiental stond voor de moeilijke taak om het rood-wit-blauw nog een jaar te verlengen. Ze kregen de opdracht mee om op het parcours ronde Brouwersdam vanaf de start vooraan mee te koersen om zo niet achter de feiten aan te hoeven rijden. Vanaf de start leek het er ook in deze koers op dat het een tamme koers zou worden waarbij er veel demarrages waren waar niet al te veel achter zat. Na enige tijd ontstond er een kopgroep van dertien renners. Van onze ploeg was alleen uittredend kampioen Mark Schreurs van voren te vinden wat een voor twijfel zorgde voor de rest van de ploeg, rijden of niet? Hierdoor had de kopgroep al snel ruim een minuut te pakken ook al bleek ook hier de samenwerking niet optimaal.

Na overleg met de ploegleider werd besloten dat dit toch een te riskante groep was en zetten de mannen van het Sensa - Kanjers voor Kanjers cyclingteam zich op kop van het peloton. Ietwat zuur voor Mark, want in een soortgelijke situatie wist hij vorig jaar wel de titel te pakken. Ondertussen was de wind wel  flink aangetrokken waardoor het peloton op de kant werd getrokken door de oranje-blauwe brigade en in vele stukken uiteen viel. Na zo’n twintigkilometer achtervolgen was de samensmelting vooraan een feit en kon de koers opnieuw beginnen.

Met nog acht mannen in een groep van zo’n vijftig renners had de ploeg een goede uitgangspositie gecreëerd. Toch wisten na diverse uitlooppogingen weer drie man weg te rijden waar wederom geen man van onze ploeg vertegenwoordigd was. Nadat deze kopgroep ruim 1.30 minuut voorsprong hadden gepakt werd het duidelijk dat het wederom aan onze ploeg was om het gat te dichten, ditmaal samen met de mannen van WV de Jonge Renner. Inmiddels was duidelijk geworden dat door het vele achtervolgen het allerbeste er wel af was voor een aantal van onze mannen.

Nick had zich kunnen sparen dus besloten werd om hem uit te spelen voor de sprint. Na een erg hectische finale, waarin de laatste vluchter op een kilometer van de streep werd teruggepakt, wist hij naar een achtste plek te rijden, niet helemaal waar van te voren op gehoopt was. Robin Wennekes (Tempo) wist uiteindelijk de kampioenstrui te pakken voor Dex Groen (West-Frisia) en oud-prof Hans Dekkers (Arrow CT).

Helaas zal het rood-wit-blauw dit jaar dus niet meer door onze ploeg gedragen worden maar na afloop overheerste toch het gevoel dat we een goede wedstrijd als ploeg hebben gereden en er alles aan gedaan hebben om de trui in Aalten te houden. Iedereen heeft het maximale gegeven en onze ploeg heeft er een wedstrijd van gemaakt die het waard was om de naam 'nationaal kampioenschap’ te dragen. We hebben gegokt, geknokt en helaas ook verloren.
 
Ten slotte: alle familie, vrienden en iedereen die er was om de ploeg aan te moedigen; Bedankt! Het was mooi om te zien dat er zoveel mensen waren om de ploeg letterlijk en figuurlijk 'naar voren te schreeuwen’.


Het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam neemt het initiatief. (foto: Jan de Jong)