Derde seizoenszege tijdens Wielerweekend Roden

Robert de Jong heeft tijdens het Wielerweekend Roden voor de derde overwinning van het seizoen gezorgd. Hij was de sterkste tijdens het criterium van de zesde wedstrijd van de KNWU Clubcompetitie. Een dag later was de klassieker net tien kilometer te lang voor Nick Kweldam. Hij werd op de valreep bijgehaald door het peloton. In het ploegenklassement werd het weekend als vijfde afgesloten.

 

Tijdens het Wielerweekend Roden moesten er drie onderdelen afgewerkt worden. Op zaterdag stonden de puntenkoers en het criterium op het programma, op zondag een klassieker over 170 kilometer. Voor onze ploeg stonden Arjan Hofman, Mark de Langen, Robert de Jong, Wessel Zennipman, Daan van den Esschert en Nick Kweldam aan het vertrek.

Puntenkoers
Het weekend werd afgetrapt met een puntenkoers over vijftien ronden van 1,2 kilometer waarin elke ronde punten te verdienen waren. Arjan en Mark waren voor ons de mannen die het moesten gaan doen. Mark moest de aanval zoeken, Arjan moest de sprints voor zijn rekening nemen. Arjan kon zich goed handhaven en sprokkelde de nodige punten bijeen. De geplande aanval van Mark lukte niet, waardoor hij geen punten verzamelde.

Criterium
Na de puntenkoers was het tijd voor het criterium, hier stonden Daan, Nick, Wessel en Robert aan de start. Het doel voor deze koers was simpel, maar tegelijkertijd ook bijzonder moelijk: winnen! In totaal moesten er 77 rondes van 1,2 kilometer afgelegd worden wat een totaal van 100 kilometer maakte.

Al vrij vroeg in de koers zag het er niet goed uit voor de Kanjers toen Wessel en Nick betrokken waren bij een kleine valpartij, gelukkig kon Wessel door op de fiets van Arjan en kon Nick weer aansluiten in het peloton. Na 50 kilometer ontstond de eerste ontsnapping. Robert kon wegkomen met een metgezel van Restore Cycling en pakte een mooie voorsprong. Even later kwam Wessel met vier kompanen aansluiten en zo hadden we twee Kanjers in een kopgroep van zes renners. Kortom: een ideale situatie. Echter het peloton vond dit ook iets te gevaarlijk en reden het gat op de kopgroep dicht. Op tien ronden voor het eind was het Robert die het alleen probeerde. Elke ronde schommelde de voorsprong tussen de twintig en dertig seconden. Door mooi afstopwerk van Wessel en Nick kon de doelstelling worden behaald. Robert won de wedstrijd en ook Wessel (5e) en Nick (7e) eindigden kort.

Door de goede prestaties gingen we na de eerste dag aan de leiding van het ploegenklassement en werd er vol moraal uitgekeken naar de tweede wedstrijddag.

Klassieker
Ook in de klassieker was de doelstelling om mee te doen voor de overwinning. De eerste twee uur werden in rap tempo afgelegd. Na vele pogingen was het Nick die met drie medevluchters een mooie voorsprong wist te pakken. Het bleek de vlucht van de dag te zijn en de winnaar zou uiteindelijk uit deze groep komen. Nadat een van de koplopers al eerder moest lossen, was het vat voor Nick op tien kilometer van de meet ook leeg. Naast een mooie podiumplek, koste hem dit ook de eindzege van het Wielerweekend Roden.

Arjan Hofman was op de zestiende plaats de beste Kanjer in de uitslag. Over het hele weekend werden we vijfde in het ploegenklassement en dat was na de goede eerste dag toch enigszins teleurstellend. Twee dagen lang hebben we gestreden. We hebben gegokt en gewonnen, maar helaas ook verloren. Echter, de overwinning van Robert pakt niemand ons af.


Foto: Nina Zennipman