Code Geel in Biesbosch Ronde

Op Tweede Paasdag stond traditioneel de Altena Biesbosch Ronde op het programma. Een vrije klassieker over 175 kilometer door de Biesbosch. Al de hele week werden de weerberichten scherp in de gaten gehouden want het kon wel eens een memorabele editie worden vanwege het weeralarm dat op zondag werd afgeven; windkracht 6, slagregens en dat in combinatie met een parcours waar bijna geen boom te vinden is, koers dus! De verwachting was dus dat de jongens snel van de mannen gescheiden zouden worden.

Voor het Sensa - Kanjers voor Kanjers cyclingteam kwamen de volgende 6 mannen aan de start: Wessel Zennipman, Daan van den Esschert, Nick Kweldam, Arjan Hofman, Xaf Houwers en Mark de Lange.

Al bij de start was het duidelijk dat de continentale teams en met name Cyclingteam Jo Piels niet naar Werkendam waren afgereisd om er een rustig ritje van te maken. Al ruim een half uur voor het startschot stonden zij aan de startlijn waardoor onze mannen ietwat van achteren de neutralisatie in gingen. Mede door een valpartij duurde de neutralisatie wat langer dan gepland waardoor de Kanjers nog wat op konden schuiven voordat het echt los ging. Dat dit geen overbodige luxe was bleek al binnen vijf kilometer, het hele peloton werd gelijk op een lint getrokken en viel in verschillende waaiers uiteen. Links en rechts kwamen renners in de berm terecht door de harde wind waardoor het een erg chaotisch begin was. Nadat de kruitdampen ietwat opgetrokken waren bleek dat Nick, Arjan, Xaf en Wessel zich in de tweede waaier bevonden en dat Mark en Daan een aantal waaiers verder vanachter zaten. Achtervolgen geblazen dus!

De vier in de tweede waaier zochten elkaar direct op en met goed teamwork werd de achtervolging ingezet op de koplopers. Na zo’n 50 kilometer wisten zij de aansluiting te maken maar direct viel de boel weer uit elkaar, zoals het de hele koers het geval was. Uiteindelijk viel het na 80 kilometer koers even stil voorin en bleek dat wij nog drie renners mee van voren hadden op een groep van 50 man. Xaf, Daan en Mark hadden het inmiddels moeilijk wat verder naar achteren. Mede door de vele valpartijen, die vooral ontstonden doordat renners gewoon van de weg geblazen werden door de rukwinden, en andere schermutselingen konden zij de koers helaas niet uitrijden.

De renners aan kop zetten inmiddels koers richting de Noordwaard, een lus van 60 kilometer over compleet vernieuwde weggetjes kriskras door deze super mooie omgeving. Onze renners hadden hier wat minder oog voor want dit betekende ook dat het peloton, of wat hier nog van over was, compleet op hol sloeg en ook geen moment meer stil viel. Op de smalle kronkelende weggetjes kregen de renners geen moment rust en Nick werd hier het slachtoffer van, compleet leeggereden wist hij nog een poosje tussen de auto’s te blijven maar ook voor hem was het einde koers. Wessel en Arjan konden zich nog aardig handhaven in de verschillende groepen maar helaas werd de groep van Wessel als één van de laatste groepen uit koers gehaald.

Voorin de koers ontstond een sterke kopgroep waaruit Rick Ottema (Babydump cyclingteam) en Elmar Reinders (Cyclingteam Jo Piels) wisten te ontsnappen. Laatste genoemde sprintte vervolgens naar de zege voor Ottema en Ike Groen (de Rijke) werd derde Arjan Hofman kwam na een zware koers als 25e over de streep van de 45 finishers.