Kweldam en Stronks attent in Groningen

Nadat het seizoen de afgelopen twee weken onder rustige weersomstandigheden in gang is geschoten, kreeg het peloton zaterdag dan eindelijk het 'traditionele' voorjaarsweer voor de kiezen. Onder frisse temperaturen en een stevige wind werd de Ronde van Groningen gereden. Voor het eerst in jaren stonden ook de continentale formaties aan het vertrek.

Het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam stuurde Lorenzo Harbers, Bor Houwers, Nick Kweldam, Mark de Langen, Wiebe Scholten, Mark Schreurs en Ivo Stronks naar het hoge noorden. Het tempo werd direct vanaf vertrek opgevoerd en na twintig kilometer brak het peloton voor het eerst in stukken. Wiebe en Mark S. zaten hierbij goed van voren. Het kwam echter even later tot een hergroepering. Op weg naar Lauwersoog werd het nerveus in het peloton. Veel ploegen wilden in goede positie zitten en een valpartij was het gevolg. Helaas was Wiebe een van de slachtoffers. Hij brak daarbij zijn pols, zo bleek later in het ziekenhuis.

Na ongeveer zeventig kilometer werd het opnieuw erg smal en ging het opnieuw op de kant. Mark S., Ivo en Nick bevonden zicht in de tweede groep. Bor, Mark de L. en Lorenzo in de groep daarachter. Na een lange achtervolging lukte het de tweede groep om de aansluiting bij de kop te pakken. Het peloton bestond toen nog uit ongeveer zeventig renners. De wind bleef de groep parten spelen en meerdere renners moesten de rol lossen, waarbij ook de Nederlands Kampioen.

In de slotfase brak het kleine peloton (nog circa 50 renners) nog in een aantal groepen. Jeff Vermeulen (CT Jo Piels) wist deze editie van de Ronde van Groningen op zijn naam te schrijven voor Rick Ottema (BabyDump) en Elmar Reinders (CT Jo PIels). Nick en Ivo werden respectievelijk 30e en 37e.


Foto: Johan Wildeboer