Nieuw in de ploeg: Wiebe Scholten is ambitieus

Vijf nieuwe gezichten telt het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam in het nieuwe wielerseizoen. De afgelopen weken maakte u al kennis met vier van de nieuwkomers. Wiebe Scholten uit Dieren maakt de ploeg compleet.

Er zijn maar weinig Nederlandse wielrenners die kunnen zeggen dat ze een Olympische medaille in de kast hebben liggen. Nieuwkomer Wiebe Scholten is er een van. Twee jaar geleden veroverde hij in het Chinese Nanjing een bronzen plak bij de Youth Olympic Games. Bij de Spelen voor jongeren onder de 19 jaar kwam Scholten samen met Niek Kimmann voor Nederland uit bij de landenwedstrijd, waar het duo op vijf onderdelen (van BMX tot een wegwedstrijd) met succes om de medailles streed.

Veelzijdig
Het typeert de veelzijdigheid van de 19-jarige coureur uit Dieren, die momenteel in Sittard woont. Daar traint en verblijft hij op het KNWU Olympic Training Center (KOTC) bij het MTB-opleidingsteam van de wielerbond. Scholten: “Ik ben van oorsprong een mountainbiker. Als nieuweling ben ik met MTB-wedstrijden begonnen en als junior ben ik doorgestroomd naar het opleidingsteam van de KNWU.” Het komende seizoen wil hij de MTB combineren met een wegprogramma. “In China maakte ik eigenlijk voor het eerst kennis met een wegwedstrijd en dat is blijven kriebelen. Vorig jaar heb ik twee klassiekers en een aantal criteriums gereden en dat is mij heel goed bevallen. Het komende jaar wil ik ontdekken of ik op de weg ook goed uit de voeten kan. Ik ben van mening dat het een mooie toevoeging is.”

Ambitie
In het eerste seizoen op de weg wil Scholten vooral zijn mogelijkheden ontdekken, maar tegelijkertijd is hij ook ambitieus. “Het is belangrijk dat ik koerservaring op doe. Het programma van het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam biedt daar volop mogelijkheden voor. Uiteindelijk wil ik doorstromen naar een continentale ploeg. Dat is mijn grote doel.”

Seizoen
In grote lijnen heeft Scholten zijn seizoen al uitgestippeld. “Dat moet ook wel, om de twee disciplines goed op elkaar af te stemmen. De eerste focus ligt op de maand april. Daarna gaat het gas er af vanwege mijn VWO-examens. Vervolgens richt ik me op het NK op de weg en enkele weken later het NK MTB. Het laatste doel van het seizoen is Olympia’s Tour. Een van de etappes gaat over de Posbank, dat is een thuiswedstrijd. Daar kijk ik naar uit!”